geenzzper nieuws

Acquisitie grootste struikelblok voor zzp’er

Bezoekers hebben dit profiel 152 keer bezocht.

Door: Ester Schop

Ondanks dat zzp’ers zelfstandigheid en autonomie het meest waarderen aan hun werk, zegt 65 procent van de zelfstandige IT’ers het binnenhalen van nieuwe opdrachten het meest lastig te vinden.

Zzp’ers die actief zijn in de IT ervaren acquisitie als het grootste struikelblok. Dat blijkt uit onderzoek van FastFlex, sourcing partner en managed service provider op het gebied van resource management, onder 617 zzp’ers. In dit onderzoek zijn de behoeften en trends rond de werkzaamheden, acquisitie en opdrachtgevers van zzp’ers in kaart gebracht.

Vrouwen zien er nog meer tegenop

Uit het onderzoek blijkt dat ruim een derde van de ondervraagde freelancers echt opziet tegen acquireren. Er is overigens een opvallend verschil tussen vrouwelijke en mannelijke zzp’ers: 67 procent van de vrouwen en 54 procent van de mannen zegt hier tegenop te zien.
Clemens Huis in ’t Veld, directeur van FastFlex, kijkt er niet van op dat zzp’ers acquisitie als groot struikelblok ervaren. “Naarmate de crisis vordert wordt het voor iedereen steeds lastiger om opdrachten binnen te halen, dus ook voor zzp’ers. Hoewel ze dit van oudsher niet gewend zijn, zouden zzp’ers zichzelf echt wat meer in de spotlights mogen zetten.”

Toegevoegde waarde meer profileren

Huis in ’t Veld merkt dat zzp’ers een steeds grotere rol spelen als aanjager van vernieuwing in organisaties. “Doordat ze ervaring hebben in verschillende werkomgevingen, kunnen zij vaak een belangrijke bijdrage aan innovatie leveren. Daarom denk ik dat zzp’ers hun toegevoegde waarde binnen organisaties best wat meer mogen profileren.”