Algemeen infozzper infozzper nieuws

We maken onze eigen waarheid.

Bezoekers hebben dit profiel 175 keer bezocht.

21 juni 2015 | Door Bob van der Heijden

Wat er in de wereld om ons heen gebeurt nemen we waar met behulp van onze zintuigen. Het overgrote deel van deze informatie komt binnen via onze ogen en oren in de vorm van beeld en geluid. Omdat de hoeveelheid informatie die op ons afkomt te groot is om te kunnen overzien, filteren we deze informatie en halen we eruit wat voor ons belangrijk is. Aan de hand van deze gefilterde informatie vormen wij een beeld van de wereld waarin we leven.

Dit wereldbeeld is dus niet objectief maar een zelfgemaakte constructie van de waarheid die alleen bestaat in onze eigen gedachte. Onze klanten, medewerkers, collega’s en bazen kijken anders tegen dingen aan als wij. Ze gebruiken hun eigen filters en vormen hun eigen waarheid. Daarom is het resultaat van onze interactie niet altijd de uitkomst die we verwachten of wensen.

Een conflict is vaak niet meer dan een verwachting, gevormd uit gefilterde informatie, die niet is uitgekomen. Een emotionele reactie zoals verdriet of boosheid is niet zelden het gevolg. De oorzaak wordt vervolgens bij de ander gelegd die met behulp van logische argumenten en standpunten overtuigd moet worden van jou gelijk. Maar passen jou argumenten in het wereldbeeld van de ander?

Mensen zijn moeilijk te overtuigen of tot actie te bewegen door standpunten aan te dragen. Zij bezien de waarheid eenvoudig weg op een andere manier. Een beter resultaat is te behalen wanneer je de ander vertelt over het belang wat er achter jou standpunt schuil gaat. Vertel wat echt belangrijk voor je is. Begrip voor elkaars belangen is een ingrediënt voor betere communicatie.

Bij mediation is de zoektocht naar elkaars belangen van groot belang om partijen dichter bij elkaar te brengen. Niet elk probleem is op te lossen maar begrip voor de handels- of zienswijze van de ander geeft aan beide kanten meer ruimte om met het probleem om te kunnen gaan. In een coach gesprek kun je meer bewustzijn krijgen over hoe je tegen jou wereld aankijkt en waar je belangen echt liggen.

Mijn profiel