geenzzper nieuws

Wiegel ziet niets in kabinetsplan zzp’ers

Bezoekers hebben dit profiel 152 keer bezocht.

Oud VVD-leider Hans Wiegel vindt dat het kabinet moet afzien van de plannen die leiden tot lastenverzwaring van zzp’ers. De VVD en PvdA moeten dit voornemen snel uit het ‘in elkaar geflanste regeerakkoord’ halen, zegt de partijcoryfee.

“Iemand heeft tijdens de onderhandelingen geopperd: ‘Die lui moeten we aanpakken. Wat vullen we in? O ja, hup 500 miljoen’. Dit plan zal bij kiezers van zowel VVD als PvdA hard aankomen. Sommige mensen wagen de gok om zzp’er te worden. Die worden gewoon in moeilijkheden gebracht”, aldus Wiegel.

Hij wijst erop dat het aantal zzp’ers de afgelopen jaren flink is toegenomen tot 800.000 “Over een paar jaar zijn het er zelfs meer dan 1 miljoen.”

Faillissementen
Wiegel vreest veel faillissementen en denkt dat de maatregel zijn doel voorbijschiet. “Deskundigen zeggen dat die 500 miljoen gewoon op gaat aan bijstandsuitkeringen. Wat schiet je er dan mee op. Het is een slecht plan.”

Omdat deze maatregel pas voor 2015 staat ingeboekt, is er volgens Wiegel voldoende tijd om iets anders te bedenken. “Het is algemeen bekend dat je uit de crisis moet komen door te bezuinigen op de overheidsuitgaven en niet via lastenverzwaringen. Dit is gewoon een lastenverzwaring.”

Plan van tafel
Hij licht op BNR toe: “De regering zegt dat ze ook wat voordelen hebben, maar je moet ook nadrukkelijk kijken naar de nadelen. Als je zzp’er bent en je hebt geen werk, krijg je geen werkloosheidsuitkering. Je moet jezelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en zelf voor je pensioen zorgen. Ik ben daar zeer bezorgd over. Dat plan moet van tafel.”

Geluids fragment van interview met Hans Wiegel